1,2 miljoen werknemers ervaren ongewenst gedrag, vertrouwenspersoon verplichten?

wetsvoorstel vertrouwenspersoon verplicht

Begin maart 2020, GroenLinks dient een wetsvoorstel in dat alle bedrijven verplicht een vertrouwenspersoon aan moeten stellen. Slechts de helft van de bedrijven in Nederland heeft op dit moment een vertrouwenspersoon. Terwijl 1,2 miljoen werknemers te maken hebben gehad met ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of agressie.

Stop ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag op de werkvloer kan leiden tot ziekteverzuim en een slechte werksfeer. Veel grotere bedrijven kiezen daarom voor het aanstellen van een vertrouwenspersoon, zodat werknemers hun verhaal kunnen doen. Samen wordt dan gekeken welke stappen degene kan zetten om het gedrag te stoppen.

Voor werknemers en werkgevers
Op dit moment zijn bedrijven niet verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit wil GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema veranderen met het wetsvoorstel. “De initiatiefwet zorgt ervoor dat iedere werknemer recht op en toegang tot een vertrouwenspersoon heeft. Lang niet iedereen weet dat.” Volgens het GroenLinks-Kamerlid profiteren werkgevers ook van de wet die een vertrouwenspersoon verplicht. “Door ongewenst gedrag op de werkvloer melden mensen zich ziek. Werkgevers moeten dan doorbetalen, of ze komen in slepende juridische procedures terecht. Ook dat kost veel geld.”

Concept-wetsvoorstel vertrouwenspersonen
De ingediende stukken die iedere werknemer een wettelijk recht geeft op toegang tot een vertrouwenspersoon zijn hier na te lezen:
> Consultatie Wet vertrouwenspersonen
> Memorie van toelichting
> Concept-voorstel van wet

Ondernemersorganisatie niet enthousiast
‘Een extra verplichting in de wet met weinig toegevoegde waarde’, vindt Mario van Mierlo, secretaris Sociale Zaken. “Het gaat om maatwerk. Bij de meeste bedrijven werken vijf tot zes werknemers. Als er conflicten spelen op de werkvloer kunnen werknemers hulp zoeken bij een vertrouwenspersoon van de branche of een externe vertrouwenspersoon.” Ondernemersorganisatie MKB is niet enthousiast over het wetsvoorstel. Van Mierlo: “bij verplichting hoort handhaving. Een bedrijf wordt dan opgezadeld met onnodige regels. Een kleine ondernemer met conflicten in zijn bedrijf wil die graag oplossen, anders kost het hem geld. Daar is geen wettelijke verplichting voor nodig.”

‘Kom op, zeg er zelf eens wat van’
De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) is wel blij met het wetsvoorstel, dat ook regelt dat vertrouwenspersonen een betere rechtspositie krijgen. Bestuurslid Inge te Brake is zelf al 40 jaar vertrouwenspersoon. “Vertrouwenspersonen zijn over het algemeen moedige mensen en kunnen heel effectief zijn. Het is wel belangrijk dat ze goed worden opgeleid. Het is een vak, niet een baantje erbij.”

Vertrouwenspersoon worden? Lees meer over onze opleiding.

Moeten mensen niet wat mondiger of assertiever worden, in plaats van het via een vertrouwenspersoon te spelen? “Natuurlijk is er een categorie mensen waarvan je zegt: ‘Kom op, zeg er zelf eens wat van'”, vindt Te Brake. “Maar zullen we het eens omdraaien? Zullen we de mensen die zich misdragen eens gaan leren hoe ze zich moeten gedragen? In plaats van altijd maar te zeggen dat we de slachtoffers weerbaarder moeten maken.”

Bekijk de tv-reportage over het onderwerp

Bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/item/12-miljoen-werknemers-ervaren-ongewenst-gedrag-groenlinks-wil-verplicht-een-vertrouwenspersoon-in/