Landelijk examen vertrouwenspersonen

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) heeft bepaald dat vanaf 1 januari 2024 de basisopleiding vertrouwenspersoon met een landelijk examen afgesloten moet worden, als vertrouwenspersonen zich willen inschrijven in het beroepsregister bij Hobéon. Dit houdt in dat niet langer wij de deelnemers aan onze opleiding Vertrouwenspersoon examineren, maar de Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen (SKV) die de LVV hiervoor heeft opgericht.

Vanaf 1 januari 2024 wordt daarom het examen uit onze opleiding geschrapt. Deelnemers doorlopen onze geaccrediteerde opleiding Vertrouwenspersoon en krijgen na afloop een bewijs van deelname van de opleiding Vertrouwenspersoon. Met dit bewijs kunnen zij zich op de website van het SKV, een initiatief van de LVV, aanmelden voor het landelijke examen. De LVV wil met het landelijke examen bereiken dat alle cursisten van erkende opleiders die dit examen hebben gehaald, hetzelfde niveau hebben.

Stroomschema

Stroomschema landelijk examen vertrouwenspersonen

Mondeling en schriftelijk examen
Voor dit landelijke examen kan men zich (vanaf november 2023) opgeven via de website van SKV. Cursisten moeten zichzelf aanmelden op de website van SKV. Het landelijk examen bestaat uit twee gedeelten: een mondeling en een schriftelijk gedeelte. Het schriftelijk examen bestaat uit dertig multiple choice vragen en het mondeling examen betreft het eerste opvanggesprek tussen melder en de vertrouwenspersoon. Het mondelinge examen kan pas worden gedaan wanneer het schriftelijke examen met goed gevolg is afgelegd. De kosten van het examen komen bovenop het bedrag van de basisopleiding vertrouwenspersoon. De kosten voor het schriftelijke examen zijn 125 euro en voor het mondelinge examen 550 euro (geen btw).

Beroepsregister
Indien je je ook wilt inschrijven als vertrouwenspersoon in het beroepsregister bij Hobéon ben je met onze geaccrediteerde basisopleiding vertrouwenspersoon optimaal voorbereid om het door LVV afgenomen landelijk examen af te leggen.

Overgangsperiode
Deze wijziging geldt voor de opleidingen Vertrouwenspersoon die vanaf 1 januari 2024 gevolgd gaan worden bij een erkende opleider, zoals het LIVP. Voor cursisten die tussen 1 januari 2022 en 31 december 2023 hun opleiding Vertrouwenspersoon met een certificaat bij het LIVP hebben afgerond, is een overgangsperiode ingesteld. Zij kunnen zich tot en met 31 maart 2024 zonder landelijk examen inschrijven bij Hobéon. Hoewel de verplichting om lid te worden van de LVV wel van kracht is geworden.

Vanaf 2024: drie stappen om te komen tot beroepsregistratie
Vertrouwenspersonen die zich willen laten registreren in het beroepsregister, zullen dus vanaf 1 januari 2024 drie stappen moeten doorlopen:

  • Het volgen van een opleiding Vertrouwenspersoon bij een erkende opleider.
  • Het afleggen van een landelijk examen vertrouwenspersoon via de SKV.
  • Het aanmelden bij Hobéon voor beroepsregistratie.

Extra kosten voorkomen
Om de extra kosten voor een landelijk examen te voorkomen, adviseren wij je om:

  • Een erkende opleiding Vertrouwenspersoon bij ons te volgen voor 31 december 2023.
  • Je beroepsregistratie voor 1 april 2024 te regelen, mocht je onze opleiding succesvol hebben afgerond in de periode tussen 1 januari 2022 en 31 december 2023.

Examentraining
Vanwege deze veranderingen passen wij onze basisopleiding Vertrouwenspersoon aan. Nieuw hierbij is (vanaf 2024) onze examentraining van een dag, waarmee je je kan voorbereiden op het landelijk examen vertrouwenspersoon. Kijk hier voor meer informatie.

Opleiding Vertrouwenspersoon
Via deze link kun je zien wanneer en waar wij onze opleiding Vertrouwenspersoon aanbieden, en kun jij je makkelijk aanmelden.

In dit blog beschrijft LIVP-trainer Gerda Arends het belang van het volgen van een erkende opleiding tot vertrouwenspersoon.