Landelijk examen vertrouwenspersonen

Vertrouwenspersonen die onze geaccrediteerde Basisopleiding Vertrouwenspersoon hebben afgerond, hebben veel kennis en vaardigheden in huis om, met het certificaat op zak, direct aan de slag te gaan als professioneel vertrouwenspersoon. Registratie in het beroepsregister is daarvoor niet noodzakelijk. Daarmee is deelname aan het nieuwe landelijke examen ook geen verplichting.

Landelijk examen vertrouwenspersonen
Enkel als jij je wilt laten inschrijven in het beroepsregister van de LVV geldt een toetsing van kennis en vaardigheden. Wil je niet toetreden tot het beroepsregister, dan is deelname aan het landelijk examen geen verplichting. Het mag wel.

Certificaat
Deelnemers die onze opleiding volgen en positief afronden, ontvangen een certificaat. Daarmee tonen zij aan dat zij een erkende opleiding hebben afgerond, en daarmee voldoende kennis en vaardigheden in huis hebben om als professioneel vertrouwenspersoon aan de slag te gaan.

Kennis en vaardigheden
Onze erkende opleiding Vertrouwenspersoon wordt gegeven door ervaren trainers met veel kennis en ervaring. Zij nemen niet alleen veel theoretische en feitelijke kennis mee naar de opleiding, maar ook een flinke dosis casuïstiek. Daarmee oefenen cursisten tijdens de opleiding. Dat maakt dat cursisten die onze opleiding hebben afgerond, effectief als vertrouwenspersonen, kunnen functioneren binnen organisaties.

Oefenen met casuïstiek
Voor vertrouwenspersonen die na de opleiding extra willen oefenen met casuïstiek, bieden we de bijscholing casuïstiek voor vertrouwenspersonen aan. De eerste casussen waarmee je als startend vertrouwenspersoon te maken krijgt, kunnen namelijk best heel spannend zijn. Pak je het goed aan? Stel je de juiste vragen? Ook voor ervaren vertrouwenspersonen is deze bijscholing interessant. Het helpt hen om zelfverzekerd te blijven in hun werk en goed te kunnen omgaan met ingrijpende en complexe casussen.

Examentraining
Voor vertrouwenspersonen die zich wel willen laten registreren als LVV-registervertrouwenspersoon, bieden we een examentraining aan. Hiermee bereiden zij zich goed voor op het landelijk examen vertrouwenspersoon.

Meer informatie
Voor de uitvoering van het landelijk examen richtte de LVV de Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen (SKV) op. Vertrouwenspersonen die wel willen deelnemen aan het landelijk examen, kunnen zich via de website van het SKV aanmelden. Voor aanmelding dien je te beschikken over het certificaat dat je ontvangt nadat je de opleiding bij ons afgerond hebt. Na het succesvol afronden van het examen kan men zich inschrijven in het register bij Hobéon SKO als LVV-registervertrouwenspersoon. Hiervoor is een lidmaatschap bij de beroepsvereniging LVV noodzakelijk.

In dit blog beschrijft LIVP-trainer Gerda Arends het belang van het volgen van een erkende opleiding tot vertrouwenspersoon.