Blijvend professionaliseren is essentieel

Blijvend professionaliseren is essentieel

Philips leidt haar vertrouwenspersonen op bij het LIVP: ‘Samen sparren, delen en groeien’

Regina Nieboer is een van de twaalf vertrouwenspersonen van Royal Philips, een organisatie met alleen al in Nederland meer dan tienduizend werknemers. Binnen Philips is het beleid dat vertrouwenspersonen opgeleid en gecertificeerd zijn en blijven. Samen met het LIVP werken de vertrouwenspersonen daarom blijvend aan hun vakbekwaamheid. Nieboer schrijft erover in dit blog. ‘Blijvend professionaliseren is essentieel!’

Bij Philips ging het zo’n tien jaar geleden net zoals het bij veel andere bedrijven in Nederland ging: de collega die goed kon luisteren of die met iedereen goed overweg kon, werd aangesteld als vertrouwenspersoon. Eisen aan een opleiding werden niet of nauwelijks gesteld. Bijscholing en intervisie werd overgelaten aan de verschillende locaties van Philips zelf. Onder die condities was er op elke locatie van Philips in Nederland een vertrouwenspersoon actief. Inmiddels zijn er flinke professionaliseringsslagen gemaakt. Gelukkig maar!

Psychologische veiligheid
Tien jaar geleden kwam het onderwerp psychologische veiligheid zoals wij dat noemen, hoger op de Philips-agenda te staan. Een van de besluiten die werden genomen was om het aantal vertrouwenspersonen terug te brengen tot een kleiner team van professioneel opgeleide vertrouwenspersonen, geclusterd over de verschillende hoofdvestigingen van Philips in onder andere Eindhoven, Amsterdam, Best en Drachten.
Een kleiner team betekent dat iedereen meer vlieguren kan maken en dat komt de professionaliteit ten goede. We hebben een mooi gemengd team van vertrouwenspersonen: mannen en vrouwen met verschillende culturele achtergronden, deels Engelstalig en deels Nederlandstalig.

Vakbekwaamheid
Sinds 2016 ben ik zelf ook vertrouwenspersoon binnen Philips en onlangs heb ik de rol van coördinator van het gehele team overgenomen van mijn voorgangster. Ik ben verantwoordelijk voor de onderlinge afstemming, de opleidingen, trainingen en intervisie voor ons vertrouwenspersonen. Want dat laatste, het bijhouden en ontwikkelen van de vakbekwaamheid werd onderdeel van het beleid. Gelukkig maar, want we ervaren het binnen ons team van vertrouwenspersonen allemaal: blijvend professionaliseren is essentieel!

Incompany
Sinds een aantal jaar is het LIVP onze partner in het opleiden en bijscholen van onze vertrouwenspersonen. Onze vertrouwenspersonen hebben allemaal de erkende vakopleiding Vertrouwenspersoon op één van de LIVP-locaties gevolgd. De bijscholingen verzorgt het LIVP bij ons incompany op een heel mooie manier: twee keer per jaar komen we als vertrouwenspersonen een hele dag bij elkaar, op een externe locatie. Die dag staat in het teken van de ontwikkeling van vertrouwenspersonen. We volgen een halve dag een bijscholing en de andere halve dag staat in het teken van intervisie, alles onder leiding van een trainer van het LIVP. Dit jaar volgen we de bijscholing ‘werken met humor’, verspreid dus over twee halve dagen. Dat is zó inspirerend en wordt zó vakkundig gegeven. Dat is echt genieten, voor ons allemaal!

Essentieel
Deze dagen die het LIVP bij ons organiseert zijn essentieel voor ons team. Het geeft ons niet alleen vakinhoudelijke verdieping. Het verbindt ons als team. Op deze dagen beleven we de passie voor het vak samen. We sparren, delen en groeien. We maken als individuele vertrouwenspersonen soms best heftige verhalen mee. Het is fijn om dan een hele dag met gelijkgestemden te kunnen praten. En kijk naar de ontwikkelingen van afgelopen maanden binnen ons vakgebied… wat een heftige dingen kwamen er voorbij in de media. Hoe gaan we daarmee om? Wat doet dat met ons? Het is fijn om daar met elkaar over te praten, helemaal als er een ervaren LIVP-trainer aansluit die ons kan begeleiden.

Terug naar start
Zelf deed ik mijn basisopleiding Vertrouwenspersoon in 2016, maar liet me niet registreren. Philips stelde daar toentertijd nog geen echte eisen aan (inmiddels wel) en op de een of andere manier kwam het er niet van. Daarom heb ik eerder dit jaar opnieuw de opleiding Vertrouwenspersoon gedaan. Ditmaal bij de LIVP. Wat een cadeautje. Het was alsof ik terug naar start ging. Het is net als opnieuw rijexamen doen nadat je jarenlang auto hebt gereden. Even een check: doe ik alles nog volgens de regels? Zijn er automatismes of foutjes ingeslopen? Wat zijn de vernieuwingen in wet- en regelgeving?
Je begint echt weer even bij het begin. Ik realiseerde me eens te meer dat het zijn van vertrouwenspersoon, echt een vak is waarvoor je goed opgeleid moet zijn en blijven. Wat is het fijn om mensen in hun kracht te kunnen zetten. Om hen te laten inzien hoe sterk ze zijn. Dat ene individu helpen, dat is mijn drijfveer. Ik kan het iedereen aanraden.’

Regina Nieboer is projectmanager en vertrouwenspersoon binnen Royal Philips.