‘Het komt echt altijd goed’

Drs. Regina Nieboer is LVV-registervertrouwenspersoon, trainer, coach en organisatieadviseur. In dit blog stelt zij zichzelf aan ons voor. ‘Als cursisten op hun examendag vol zelfvertrouwen een mooi gesprek voeren met een klager of melder, dan vind ik dat elke keer weer een kadootje.’

Wat is voor jou het mooist aan trainingen geven?
‘Aan het begin, van bijvoorbeeld de eerste trainingsdag van de basisopleiding voor vertrouwenspersonen, hebben mensen vaak geen idee wat er op hen af gaat komen. En na afloop van die eerste dag duizelt het soms in hun hoofd, want al die nieuwe aspecten van het vak hadden ze niet verwacht. Maar als ze dan op de examendag vol zelfvertrouwen een mooi gesprek voeren met een klager/melder dan vind ik dat elke keer weer een kadootje.’

Heb je een leuke gebeurtenis of anekdote?
‘Ik heb een keer een gesprek gehad met iemand die veel last had van de grapjes van één van haar collega’s. Ze vond de collega ook fysiek te dichtbij haar komen. Ze durfde er niet met de betrokkene over te praten. Samen met haar heb ik bekeken en ontdekt wat ze nodig zou hebben om dat gesprek toch aan te gaan. Uiteindelijk had ze voldoende moed om het gesprek aan te gaan. De reactie van de betrokkene was voor haar super verrassend, want hij zei: ‘Joh, waarom heb je dat niet even eerder gezegd, dan was ik er allang mee gestopt. Ik dacht dat je mijn grapjes wel leuk vond. Wat goed dat je het nu toch zegt, want ik zal er direct mee stoppen.’ En aldus geschiedde. Zoiets vind ik geweldig om mee te mogen maken.’

Wat heb je met sociale veiligheid en integriteit?
‘Ik heb ruim dertig jaar in dienst van een werkgever gewerkt. In die tijd heb ik zeer veel verschillende leidinggevenden gehad. Maar de leidinggevenden die het beste in staat waren om open, transparant en kwetsbaar te zijn naar het team, waren mijn beste ervaringen. Ze wisten een sociaal veilige werkplek te creëren voor hun medewerkers, en stonden pal voor hun medewerkers. Die teams presteerden ook het beste, want in je eentje kun je snelheid maken, maar met z’n allen kom je verder.’

Hoe is het voor jou om vertrouwenspersoon te zijn?
‘Het is heel fijn om te ervaren dat je iemand kunt ondersteunen. Soms alleen al door een simpel luisterend oor te bieden. Mensen zijn meestal prima in staat om zichzelf weer verder te helpen, maar ze hebben soms even een pauze knop nodig. Een reset. Omdat ze in kringetjes ronddraaien in hun hoofd, zich machteloos voelen. Als je samen met iemand dat pad op kunt gaan, zodat de machteloosheid minder wordt en ze het idee hebben dat ze toch op eigen kracht weer een stapje kunnen zetten om de ongewenste situatie waarin ze zitten aan te kunnen gaan of te beëindigen, dat is echt kicken.’

Wat wil je vertellen over jezelf?
‘Ik ben geboren en getogen in het noorden van het land en heb vervolgens op diverse plaatsen in Nederland gewoond. Met mijn gezin heb ik een kleine vijf jaar in Singapore vertoefd. Het steeds opnieuw verhuizen en je leven weer opbouwen heb ik altijd uitdagend gevonden. Inmiddels heb ik mijn rust gevonden in het Brabantse Kempen. Een prachtig gebied om te wandelen, te fietsen of bourgondisch te tafelen en toch ook heel dichtbij het innovatieve Eindhoven.’

Wat is je levensmotto?

‘Het komt altijd goed. En zelfs als het niet goed komt, dan komt het goed. Ik bedoel hiermee te zeggen dat uit akelige, vervelende, verdrietige gebeurtenissen uiteindelijk altijd iets goeds gaat komen. Zelfs als het echt heel k.. voelt. Het gaat erom hoe jij in je hoofd met al die gebeurtenissen omgaat, hoe je er tegenaan kijkt, wat je er mee doet.’