Je certificeren als vertrouwenspersoon

VANAF 01-01-2024 GELDT ER EEN LANDELIJK EXAMEN! ZIE ONDERAAN DEZE PAGINA WAT DAT INHOUDT.

Na afronding van de opleiding Vertrouwenspersoon kunnen deelnemers zich aansluiten bij de beroepsvereniging Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) en zich als vertrouwenspersoon laten certificeren bij Stichting Hobéon SKO. Hoe dat gaat, lees je hieronder.

Lidmaatschap LVV
Heb jij de opleiding Vertrouwenspersoon afgerond en wil jij je aansluiten bij de beroepsvereniging? Aanmelden voor het LVV-lidmaatschap kan direct online met het aanmeldformulier, waar je zowel privé gegevens als zakelijke gegevens invult. Na aanmelding ontvang je binnen veertien dagen per e-mail een bevestiging van het lidmaatschap en krijg je een lidmaatschapsnummer.

Persoonscertificatie Hobéon SKO
Een aanmelding bij het LVV betekent niet automatisch een aanmelding voor certificering. De certificering van vertrouwenspersonen regelt Hobéon SKO, namens de LVV. Hiervoor is een aparte aanmelding nodig.
Dat proces verloopt via de certificatie pagina van Hobéon. Op die pagina staat een certificatie handleiding met daarin alle stappen beschreven die doorlopen moeten worden. Een kort filmpje met uitleg over het aanmeldproces vind je hier.

Onderdeel van de aanmelding is het aanleveren van bewijsdocumenten. Dit zijn:

  • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) -screeningsprofiel 75. (Gezins)voogd bij voogdij-instellingen, reclasseringswerker, raadsonderzoeker en maatschappelijk werker- die niet ouder is dan een jaar. Deze kun je (digitaal) aanvragen bij de gemeente waar je woont. Hobéon kan dit ook voor je doen. In dat geval stuur je een mail naar: SVP@hobeon.com.
  • Een kopie van je Certificaat opleiding Vertrouwenspersoon. Deze mag niet ouder zijn dan twee jaar. Dit certificaat ontvang je van je opleider als je de opleiding succesvol hebt afgerond.
  • Een Gedragscode. Bij het tekenen van de certificatieovereenkomst verklaart de certificaathouder dat hij zich zal houden aan de gedragscode van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen.
  • De certificatieovereenkomst. Een door de aanvrager ondertekende certificatieovereenkomst wordt gezien als het indienen van een aanvraag voor certificatie bij Hobéon SKO.

Als alle gegevens ingevuld zijn en de bewijsdocumenten zijn ingediend, worden deze door Hobéon SKO administratief beoordeeld. Dat duurt ongeveer twee weken. Is alles in orde, dan ontvang je een factuur. Na de betaling neemt Hobéon SKO een certificatie beslissing. Na een positieve beslissing word je opgenomen in het Hobéon SKO-register en ontvang je een certificaat voor vier jaar.

PE-uren en vakbekwaamheid
Met een beroepsregistratie geef je als vertrouwenspersoon alle belanghebbenden, zoals je werkgever of opdrachtgever en de klager of melder, het vertrouwen dat je daadwerkelijk aan alle beroepseisen voldoet. Wij als Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen stimuleren daarom dat vertrouwenspersonen zich registreren en hun vakbekwaamheid en professionaliteit op peil houden.
Dat kan door het volgen van intervisie en bij- en nascholing (BNS) en het doen van extra activiteiten. Dat levert PE-punten (Permanente Educatie) op die meetellen voor hercertificering nadat je ingeschreven staat in het beroepsregister. Al onze bij- en nascholingen zijn geaccrediteerd en kunnen worden aangewend voor hercertificering. Dat geldt ook voor onze intervisie.

Benieuwd wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Wij helpen je graag verder. Je kan contact met ons opnemen via 033-2094000 of secretariaat@livp.nl.

Meer informatie
Voor vragen over het aanmelden bij het LVV bel je met 033 247 3483 of mail je naar info@lvvv.nl. Voor vragen over de registratie bij Hobéon SKO bel je met 070 3066 850 of mail je naar infosko@hobeon.com.

Wat verandert er vanaf 01-01-2024?
Ben je LVV-lid en heb je de basisopleiding vertrouwenspersoon met goed gevolg afgesloten in de periode 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023, maar heb jij je nog niet laten inschrijven in het register bij Hobéon? Doe dit dan zo snel mogelijk. Je kunt nog tot uiterlijk 31 maart 2024 zonder landelijk examen de certificering aanvragen.

Iedereen die na 1 januari 2024 de basisopleiding gaat volgen is verplicht het landelijk examen te doen als men zich wil laten certificeren.

Landelijk examen
Het landelijk examen bestaat uit twee gedeelten: het schriftelijke en het mondelinge gedeelte. Het schriftelijke deel bestaat uit meerkeuze vragen. Als dit deel goed is afgelegd dan kan het mondelinge gedeelte worden gedaan. Aan de hand van een casus wordt het mondeling examen door een assessor en een acteur afgenomen en dit betreft het eerste opvanggesprek. Is dit mondeling examen met goed gevolg afgesloten, dan kan men zich inschrijven in het register bij Hobéon.
Daarnaast kun je vanaf 1 januari 2024 alleen nog lid worden van de LVV als je een gecertificeerd vertrouwenspersoon bent.

Update 4 september 2023:

Per 1 januari 2024 verandert de examinering van vertrouwenspersonen. Per die datum introduceert de LVV het landelijk examen vertrouwenspersonen, uitgevoerd door de Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen (SKV) die de LVV hiervoor heeft opgericht.

Dit examen is verplicht voor cursisten die de basisopleiding hebben afgerond en zich willen inschrijven in het beroepsregister en zich willen aansluiten bij het LVV.

Vertrouwenspersonen die zich willen laten registreren in het beroepsregister en zich willen aansluiten bij het LVV, zullen dus vanaf 1 januari 2024 drie stappen moeten doorlopen:

  • Het volgen van een opleiding Vertrouwenspersoon bij een erkende opleider.
  • Het afleggen van een landelijk examen vertrouwenspersoon via de SKV.
  • Het aanmelden bij Hobéon voor beroepsregistratie.

Meer informatie vind je hier.