19 april 2019: Landelijke dag tegen Pesten

Landelijke dag tegen Pesten – 19 april 2019

Pesten op de werkvloer komt in de praktijk veelvuldig voor. Ongeveer 1 op de 8 werknemers heeft hier mee te maken.

Elk jaar op 19 april wordt voor dit fenomeen aandacht gevraagd in de ‘Landelijke Dag tegen Pesten’. Op deze dag wordt in Nederland extra aandacht besteedt aan het stoppen van pesten. Er wordt bewust stilgestaan bij pesten en de gevolgen van pesten voor zowel slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat pestgedrag toeneemt met het stijgen van de leeftijd. Op het werk wordt één op de acht mensen gepest. Toch rust er nog een taboe op pesten.

Bij pesten gaat het om intimiderend gedrag dat zich herhaalt. Veelal is er bij de gepeste werknemer sprake van een kwetsbare situatie waardoor hij zich niet kan verdedigen tegen het gedrag. Bij pesten valt te denken aan zaken als:

  • intimidatie
  • grapjes ten koste van een ander
  • vervelende opmerkingen
  • buiten sluiten
  • schelden
  • zinloze taken opdragen
  • in het openbaar terechtwijzen
  • expres een verkeerde beoordeling geven

Slachtoffers verliezen het plezier in hun werk, raken gedemotiveerd, functioneren slechter en kunnen te maken krijgen met psychische problemen. Dit alles kan ervoor zorgen dat mensen langdurig uitvallen.

Het is vaak lastig om toe te geven dat er gepest wordt op het werk. Er ligt voor volwassenen een groot taboe op om toe te geven dat ze worden gepest. Vaak zoeken mensen ook uit een stuk schaamte de schuld bij zichzelf. Werknemers zijn bang om het aan te kaarten bij de leidinggevende of ze kunnen helemaal niet bij hem of haar terecht omdat ze door hem/haar worden gepest. Hoog tijd dus voor een stuk bewustwording en transparantie over dit onderwerp.

In het nieuwe EO tv-programma ‘Gepest van 9 tot 5’ schakelen slachtoffers van pesten op de werkvloer de hulp in van Bert van Leeuwen. Ze zijn ten einde raad: ze hebben alles geprobeerd om het pestgedrag aan te kaarten, maar zonder succes. Het programma beoogt het taboe dat nog steeds op pesten rust te doorbreken. Toelichting  op het programma bij RTL Late Night.

Het programma wordt uitgezonden op de Landelijke Dag tegen Pesten, op 19 april om 21.30 uur op NPO1.

NB het TV-programma ‘Gepest van 9-5’ is terug te zien op www.npostart.nl/gepest-van-9-tot-5/

Uit de pen van Mr. Monique van de Graaf