Mensen zijn vaak sterker dan ze denken

Gerda Arends - trainer LIVP

In dit blogbericht is Gerda Arends aan het woord. Gerda is LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon, trainer en bestuurslid van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).

Wat is voor jou het mooist aan trainingen geven?
‘Dat ik mensen mag enthousiasmeren voor mijn vak als extern vertrouwenspersoon en mag vertellen over dat wat ik het liefst doe. Het is mooi om ervaringen te delen met mensen die ook vertrouwenspersoon willen worden en dus heel geïnteresseerd zijn. De groepsdynamiek tijdens trainingen blijft ook iets bijzonders. Je ziet dat in een groep waar mensen elkaar helemaal niet kennen, toch binnen een paar uur verbinding ontstaat. Zelfs online. Dat is zo mooi om te zien.’

Heb je een leuke gebeurtenis of anekdote?
‘Onlangs heb ik, geheel tegen mijn eigen regel in, een afspraak als vertrouwenspersoon bij een dame thuis gehad, waar ook haar man bij aansloot. De vrouw had een conflict met de werkgever. Eigenlijk vind ik dat je arbeidsconflicten niet in een thuissituatie moet bespreken met gezinsleden erbij. Vaak leidt dat tot een verharding van standpunten, niet tot toenadering. In dit geval was er een hele fijne dynamiek tussen deze partners. Het leidde tot mooie inzichten en ik was zo dankbaar dat ik daar een onderdeel van mocht zijn. Het was spannend en ik stapte uit mijn comfortzone, maar het resulteerde in een nieuwe overtuiging: thuis afspreken kan ook positief zijn.’

Wat heb je met sociale veiligheid en integriteit?
‘Dat zijn de basisvoorwaarden om jezelf te kunnen zijn, om het beste van jezelf te kunnen geven en om een optimale prestatie te kunnen leveren. Het is heel dankbaar om door middel van gesprekken een bijdrage te mogen leveren aan herstel als dit ontbreekt op de werkvloer. Vaak zie je dat als verstoorde werkrelaties echt hersteld zijn, ze beter zijn dan daarvoor.’

Hoe is het voor jou om vertrouwenspersoon te zijn?
‘Het mooist vind ik dat je een tijdje mag meelopen met iemand die het lastig heeft, en die ergens gedurende de weg tot de conclusie komt dat hij minder met zijn rug tegen de muur staat dan gedacht. Dat hij of zij zelf wat aan de situatie kan doen. Mensen zijn vaak sterker dan ze denken. Dat proces te zien ontstaan is mooi: dat ze de moeite waard zijn en ook echt ruimte mogen vragen voor zichzelf.’

Wat wil je vertellen over jezelf?
‘Ik woon in Ermelo aan de rand van het bos. Het is heerlijk om een poosje in het bos te wandelen met de hond, al dan niet met ook mijn partner. Ik wandel veel, maar mag ook graag mountainbiken door het bos. Heerlijk! Met mooi weer zeilen vind ik ook fijn. Daar tegenover staat dat ik van lekker eten en drinken houd. Zo is er toch een bepaalde vorm van balans.’

Wat is je levensmotto?

Er zijn veel uitspraken die me inspireren en die dan weer een tijdje op het prikbord hangen. Ik roep vaak: morgen is altijd weer een kans om opnieuw te beginnen. Morgen kun je het allemaal anders doen. Morgen geeft ruimte aan de dingen die vandaag zwaar zijn.