De vertrouwenspersoon voor Techniek Nederland

Waar mensen samenwerken kan grensoverschrijdend gedrag ontstaan in de vorm van ongewenste omgangsvormen. Denk daarbij aan pesterijen, (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie/geweld. Wat bijvoorbeeld de één als grapje bedoelt kan voor de ander ongewenst of onplezierig zijn.
Ongewenste omgangsvormen kunnen, naast een negatieve beïnvloeding van de werksfeer, vergaande gevolgen hebben voor zowel werknemers als de organisatie. Beleid dat gericht is op een sociaal veilige en aangename werksfeer levert voordelen op, zoals: meer werkplezier, hogere productiviteit, lager ziekteverzuim en minder personeelskosten.

Beleid
Ongewenste omgangsvormen vallen onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA). In de Arbowet is geregeld dat een werkgever verplicht is om beleid te voeren ter voorkoming dan wel het beperken van PSA. Daarnaast is er vanuit de Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) de verplichting om ongewenste omgangsvormen binnen de organisatie te inventariseren en daar een plan van aanpak voor op te stellen. Een actief beleid ten aanzien van PSA is onmisbaar in iedere organisatie.

Plezierig werken in de technische branche
  • Gedragscode

  • Klachtenregeling

  • Vertrouwenspersoon

  • Landelijk netwerk
  • Jaarlijks rapport

  • Deskundig en onafhankelijk

Pro-Fonds
Vertrouwenspersoon Techniek Nederland

Maar met alleen beleid ben je er niet. Dat beleid zal ook nagestreefd moeten worden. Daarbij is het noodzakelijk dat medewerkers op de hoogte zijn van het beleid. Afspraken rondom omgangsvormen, eventuele consequenties en een toegankelijk meldpunt zijn belangrijke onderdelen binnen het actief naleven van het beleid. De organisatie geeft hiermee een duidelijk signaal af waardoor het bewustzijn bij medewerkers wordt vergroot en de kans op PSA afneemt.

Als u kiest voor het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen (LIVP) ontvangt u kosteloos modeldocumenten om PSA-beleid te organiseren!

Vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon draagt bij aan een sociaal veilige en prettige werkomgeving. Hij of zij speelt een belangrijke rol in het voorkomen en beperken van ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen binnen uw organisatie. De vertrouwenspersoon zorgt voor eerste opvang van medewerkers die te maken hebben (gehad) met ongewenst gedrag en begeleidt hen.

Medewerkers die direct of indirect te maken krijgen met ongewenst gedrag, kunnen zich in alle vertrouwelijkheid wenden tot een onafhankelijk vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon is de eerste schakel tussen medewerkers en de organisaties.

Vertrouwenspersonen van LIVP hebben een erkende opleiding gevolgd en zijn professioneel, deskundig en onafhankelijk!

Naast het beschikbaar stellen van vertrouwenspersonen, zijn wij gespecialiseerd in diverse aanvullende en ondersteunende diensten, zoals:
* het opzetten en inrichten van PSA-beleid
* advies en consultancy
* het voorlichten van medewerkers
* het (on)gevraagd adviseren van management

Veelgestelde vragen
Kijk voor meer informatie op de pagina veelgestelde vragen over de vertrouwenspersoon.

Meer informatie
Heb je meer informatie nodig of is iets niet duidelijk? Neem dan contact met ons op via: secretariaat@livp.nl of 033-2094000. Wij staan je graag te woord.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief