Het grote leren zit in reflecteren

In gesprek met Ellis van Schaik

In dit blogbericht is Ellis van Schaik aan het woord. Ellis is opgeleid tot vertrouwenspersoon, Internationaal gecertificeerd NLP-trainer en Provocatief coach.

Wat is voor jou het mooist aan trainingen geven?
‘Het werken met de groep en dat wat in de groep aanwezig is. Elke trainingsdag begint met het scherp krijgen van de verwachtingen en de behoeftes van deelnemers. Dat is mijn vertrekpunt. Soms is dat iets anders dan ik heb voorbereid, of is er iets voorgevallen in de groep en moeten we daarmee aan de slag. Dat betekent dat ik programma’s en planningen moet durven loslaten. Dat is spannend, maar die flexibiliteit om de groep te ‘bedienen’ vind ik mooi. En het omgaan met mensen. Mensen zijn leuk. De interactie met mensen is leuk. Wat zie jij dat ik niet zie? Hoe werkt jouw hoofd en hoe werkt mijn hoofd? Hoe mooi is het om samen op te trekken en van elkaar te leren?’

Heb je een leuke gebeurtenis of anekdote?
‘Het gebeurt altijd dat mensen zich tijdens een training realiseren dat het toch weer over henzelf gaat. Altijd. Zelf huppel ik ook nog steeds in al mijn valkuilen. Niemand is perfect, altijd maar in balans en altijd succesvol. Zo is het leven. Dat is de naakte waarheid. Ik geef mensen mee om daar met mildheid en humor naar te kijken. Iedereen heeft wel eens de stoppels op de benen staan.’

Wat heb je met sociale veiligheid en integriteit?
‘Als er geen sociale veiligheid op de werkvloer is, kun je niet goed werken. Dat geldt ook voor de trainingen. Als er geen sociale veiligheid op de trainingsvloer is, kun je niet goed trainen. Dan gaat niemand zich kwetsbaar opstellen.’

Hoe is het voor jou om vertrouwenspersoon te zijn?
‘Aan de ene kant heel mooi omdat je mensen verder probeert te helpen. Aan de andere kant zitten er aan de manier waarop je werkt, veel kaders. Veel meer dan in mijn werk als coach. Daar creëer ik mijn eigen kaders.’

Wat wil je vertellen over jezelf?
‘Ik ben getrouwd met een beroepsmilitair en samen hebben we twee pubers. Dat geeft prachtig materiaal voor de opleidingen en trainingen die ik geef. Ik heb een Bourgondische inslag, hou van lekker eten en ben erg fanatiek tijdens het spelen van spelletjes. Het lezen van een goed boek vind ik heerlijk, daar kan ik me helemaal in verliezen. Ik ben niet zozeer het sportieve type, maar kan wel erg genieten van een wandeling. Of een kop koffie op terras.’

Wat is je levensmotto?

Het grote leren zit in reflecteren. Alles doe je een keer voor het eerst. Soms gaat dat goed en soms gewoon heel kut en dan neem je tijd om te reflecteren. Ik moet vaak denken aan deze uitspraak: Everything happens for a reason. Sometimes the reason is you’re stupid and make bad decisions. Je mag echt wel met humor en mildheid naar jezelf kijken.