Stoute schoenen aan en op pad

In gesprek met Kyra Hoogeveen

In dit blogbericht is Kyra Hoogeveen aan het woord. Kyra is LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon, Internationaal gecertificeerd NLP trainer en coach/counselor.

Wat is voor jou het mooist aan trainingen geven?
‘Om ongewone dingen uit gewone mensen te halen. Ik bedoel, vaak hebben mensen het idee dat ze iets niet kunnen. Dat iets voor hen ongewoon is en dat ze een soort superster moeten zijn om dat te kunnen. Meestal is dat idee onterecht. Iedereen bepaalt zijn eigen succes. Voor de een is dat een optreden in Ziggo Dome, voor de ander zeggen wat je te zeggen hebt tijdens een vergadering.’

Heb je een leuke gebeurtenis of anekdote?
‘Ik heb eigenlijk heel veel mooie momenten als trainer en vertrouwenspersoon meegemaakt. Het raakt me altijd weer als ik zie dat iemand die vroeger bijvoorbeeld gepest is, die negatieve ervaring kan omzetten en kan gebruiken om werkomgevingen veiliger te maken. Het delen van persoonlijke ervaringen is heel kwetsbaar, maar ook heel krachtig. Dat komt binnen.’

Wat heb je met sociale veiligheid en integriteit?
‘Veel. Als dit ontbreekt op een werkplek, dan worden mensen ziek. Dan gaan werknemers met een steen in hun maag naar het werk. Ik denk dat werkgevers de effecten van ongewenst gedrag nog wel eens onderschatten. Is een grapje ook echt voor iedereen leuk? Kan je snappen dat iets wat voor jou geen probleem is, voor een ander wel een probleem kan zijn? Door mijn rol als trainer mag ik een bijdrage leveren aan sociale veiligheid binnen organisaties.’

Hoe is het voor jou om vertrouwenspersoon te zijn?
‘Mooi. Tegelijkertijd zie ik ook dat er binnen organisaties weinig bewustzijn lijkt te zijn hoe er met medewerkers wordt omgegaan en wat ongewenst gedrag daadwerkelijk betekent voor medewerkers. Het is mooi om als vertrouwenspersoon die bewustwording te creëren. Om de klager of de melder tools mee te geven om problemen zelf op te kunnen lossen; het ongewone uit gewone mensen halen. Hoe mooi is het om mensen te laten beseffen dat ze zelf controle hebben? Dat ze zelf de touwtjes in handen kunnen nemen.’

Wat wil je vertellen over jezelf?
‘Ik ben dertig jaar getrouwd. In ons huis loopt een konijn rond dat aan alles knaagt. Ik hou van bewegen, fietsen en wandelen. Ik vind het belangrijk dat ik de dingen doe waar ik blij van word. Dat lukt niet altijd, want ook ik moet belasting betaling. Maar toch, de grootste tijd van mijn leven doe ik dingen waar ik blij van word.’

Wat is je levensmotto?

Trek je stoute schoenen aan en ga op pad. Wees maar eens stout, doe het gewoon. Stap van die gebaande paden af. Dat is oké. Een andere mooie uitspraak vind ik: It takes courage to grow up and become who you really are.