Nieuwe Wet seksuele misdrijven

De nieuwe wet seksuele misdrijven die door de Eerste Kamer is aangenomen in maart, vervangt de huidige zedenwet. Het LIVP is blij met de nieuwe wet, want deze maakt niet alleen duidelijker wat strafbaar is, maar maakt ook meer seksueel overschrijdend gedrag strafbaar. Consent, oftewel instemming, wordt de nieuwe norm.

In de nieuwe wet seksuele misdrijven wordt de omvang van de strafrechtelijke bescherming uitgebreid en gemoderniseerd. Dat is wat ons betreft een stap in de goede richting om (jonge) mensen beter te beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag dat zowel offline als online plaatsvindt. De wet treedt per 1 juli 2024 in werking.

Meer strafbaar gedrag
Bovenop wat nu al strafbaar is, stelt de nieuwe wet ook strafbaar:

  • Seksueel contact met iemand tegen zijn of haar wil. Je bent strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil.
  • Seksuele intimidatie, zowel offline als online.
  • Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen (sexchatting).

Geen dwang meer
Om verkrachting of aanranding aan te tonen, is het niet meer noodzakelijk om te bewijzen dat er sprake was van dwang, geweld of bedreiging. In plaats van dwang spreekt de nieuwe wet over het ontbreken van instemming, oftewel consent. Iemand is dus straks strafbaar als deze wist of kon vermoeden dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Het is daarbij niet meer noodzakelijk om te bewijzen dat er sprake was van dwang, geweld of bedreiging, zoals in de huidige wet wel het geval is. Als er wel bewijs is van dwang, geweld of bedreiging kan dit leiden tot een zwaardere straf.

Drempelverlagend
Consent wordt dus de nieuwe norm in de nieuwe wet seksuele misdrijven. We hopen dat deze aanpassing drempelverlagend werkt voor iedereen die slachtoffer is van welke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag dan ook. Nog steeds merken we dat er heel veel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt, maar lang niet altijd gemeld wordt.

Bewustwording
De nieuwe wet is wat ons betreft aanleiding om in gesprek te gaan over de vraag hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer kan tegengaan op een goede manier. De vernieuwde handreiking Meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer biedt hiervoor tips en handvatten. De belangrijkste verandering ten opzichte van de vorige editie: een verbreding van de aanpak met preventie. Daar ligt wat ons betreft een belangrijke taak voor vertrouwenspersonen. En daar gaan we graag met u over in gesprek.

Op onze website staat meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen.