Wetsvoorstel eist verplichten van de vertrouwenspersoon

Iedere werknemer heeft toegang tot een vertrouwenspersoon. Dat is wat GroenLinks wil bereiken met het indienen van het wetsvoorstel waarin bedrijven en organisaties worden verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. Nu een wettelijk kader regelen, betekent straks voor iedere werknemer, die te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen, toegang tot een vertrouwenspersoon. Daarnaast wordt met het wetsvoorstel de positie van de vertrouwenspersoon in de organisatie versterkt.

Recent onderzoek van vakbond CNV laat zien dat twee miljoen werkenden last hebben van een onveilige werksfeer, pesten en intimidatie. De coronacrisis en thuiswerken gooit extra olie op het vuur. Vanuit huis kunnen mensen makkelijker worden genegeerd en verwensingen komen harder aan. “Mensen staan onder meer spanning en zijn geneigd minder voor zichzelf op te komen,” concludeert Wim-Jan Renkema, Tweede Kamerlid GroenLinks. “Toegang tot een vertrouwenspersoon kan helpen om de juiste stappen te zetten.”

Vertrouwenspersonen kunnen niet altijd de belangrijke functie vervullen die zij moeten.

Rol vertrouwenspersoon cruciaal
“Elke werknemer moet toegang hebben tot een vertrouwenspersoon”, vindt ook de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Dat heeft #MeToo maar weer duidelijk bewezen. “Niet iedere organisatie heeft een vertrouwenspersoon. Het is geen wettelijk beschermde positie. Dat maakt dat een vertrouwenspersoon niet altijd de belangrijke functie kan vervullen die hij of zij zou moeten en ook is de vertrouwenspersoon niet beschermd tegen de nadelige gevolgen van het uitoefenen van de functie”, reageert Inge te Brake, voorzitter LVV.

Bedrijven en organisatie
Slechts de helft van de bedrijven hebben op dit moment een vertrouwenspersoon voor werknemers. Terwijl een vertrouwenspersoon voor zowel werknemers als werkgevers van belang zijn. Wanneer medewerkers zich veilig voelen functioneren zij beter, waardoor ook bedrijven beter functioneren. De grootte van een bedrijf speelt geen rol. Kleinere bedrijven kunnen gebruikmaken van een extern vertrouwenspersoon via de branche, of een freelance vertrouwenspersoon aanstellen.

Informeer bij het Landelijk Netwerk Vertrouwenspersoon over een extern vertrouwenspersoon voor jouw organisatie.

Kwaliteitseisen
Doordat de vertrouwenspersoon nog geen beschermd beroep is, hoeft hij of zij ook niet te voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Hierdoor loopt de kwaliteit en professionaliteit van vertrouwenspersonen sterk uiteen. Inge te Brake pleit voor opgeleide en LVV-gecertificeerde vertrouwenspersonen, zodat organisaties en medewerkers weten dat ze gekwalificeerde vertrouwenspersonen inzetten.

Zet jij je in voor de sociale veiligheid in je organisatie? Word professioneel vertrouwenspersoon en kies voor onze LVV-gecertificeerde opleiding tot vertrouwenspersoon.

De ontwikkelingen van het wetsvoorstel zijn ook via de website van de Eerste Kamer te volgen.